PODPROGRAM 2017 - EFEKTY
SOŁECTWO ULIM pod kierownictwem sołtys pani Jolanty Bońkowskiej przy współpracy z Bankiem Żywności w Gorzowie Wlkp. realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.
Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
• warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
• skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
• mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
• mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
• cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
• tłuszcze (olej rzepakowy),
• dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).
Pomoc żywnościowa trafiła do 433 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa lubuskiego, gmina Deszczno. Osobom potrzebującym wydano:
- 203 042,68 ton żywności;
- 433 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
W ramach Podprogramu 2017 dla 433 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztaty edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne - brak
• Żywieniowe – 2 spotkania dla 30 uczestników
• Kulinarne - brak
• Niemarnowanie - brak